ΙΟΣ ΖΙΚΑ

Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκινά αγώνα κατά του ιού Ζίκα

Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκινά αγώνα κατά του ιού Ζίκα

Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκινά αγώνα κατά του ιού Ζίκα
Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκινά αγώνα κατά του ιού Ζίκα

Το βουητό των μηχανών απεντόμωσης κινούνται από τη γειτονιά της Lomas de Versalles στο Σαν Σαλβαδόρ και υπάλληλοι φορούν μάσκες, στολές και καπέλα και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν τις πόρτες και ψεκάζουν για να διώξουν τα κουνούπια.

Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν τον ιό Ζίκα, τον νέο Έμπολα αναφέρει ο δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ.

Σε αυτό το μικρό έθνος των μόλις έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6.000 ύποπτα κρούσματα από τότε που ο ιός Ζίκα επιβεβαιώθηκε στη χώρα στα τέλη του Νοεμβρίου.

Με τις νέες περιπτώσεις του ιού να αυξάνονται συνεχώς, η κυβέρνηση χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι γυναίκες καλό είναι να μην μείνουν έγκυος αυτό το έτος. Αναφέρει ότι αυτό είναι απλά μια σύσταση και όχι απαγόρευση ή κάποιος έλεγχος γεννήσεων. Αυτά τα παιδιά θα χρειάζονται βοήθεια για το υπόλοιπο της ζωής τους. Θα πρέπει να φροντίζονται και θα αλλάξουν την δυναμική της οικογένειας. Για αυτό και συνιστούν να το σκέφτονται πολύ σοβαρά.

Είναι μια θέση, ωστόσο έχει λάβει τεράστια κριτική από φεμινιστικές ομάδες. Αναφέρουν απλά ότι η αποφυγή εγκυμοσύνης σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, δεν είναι και τόσο κακή επιλογή.

ΙΟΣ ΖΙΚΑ

Την ευθύνη πρέπει να έχουν και οι άντρες και όχι μόνο οι γυναίκες. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και τα αντισυλληπτικά, έστω και αν δεν είναι παράνομη πολλές γυναίκες δεν έχουν αρκετές πληροφορίες.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια πολύ συντηρητική κοινωνία.

Η άμβλωση απαγορεύεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και μπορεί να οδηγήσει σε δεκαετίες στη φυλακή. Η Καθολική Εκκλησία λέει ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι λανθασμένη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις βρεφών που γεννιούνται με μικροκεφαλία στο Ελ Σαλβαδόρ. Αλλά υπάρχουν περίπου 100 έγκυες γυναίκες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Δεν θα ξέρουν την πραγματική επίπτωση του ιού, μέχρι τα μωρά τους να γεννηθούν σε λίγους μήνες.

Αποφράξεις 24 ώρες

Αποφράξεις – Απολυμάνσεις