ΠΡΟΣΦΟΡΑ

15 ΕΥΡΩ σε 15 ΛΕΠΤΑ εξυπηρέτηση!

Μάθετε πως να εξοικονομήσετε χρήματα με καθαρή αποχέτευση.

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Τηλεφωνήστε μας στο
6931 03 03 03

ή

Συμπληρώστε την
φόρμα επικοινωνίας

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Covid Free Team

Το προσωπικό μας υποβάλλεται τακτικά σε Rapid Test και Μοριακό Έλεγχο για Κορωνοϊό.
Θερμομετρείται δε καθημερινά.

Τα ΛΥΜΑΤΑ μιας περιοχής φεύγουν προς επεξεργασία σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων πριν απελευθερωθούν στο περιβάλλον. Μπορεί να γίνουν υπερχειλίσεις μετά από έντονες βροχοπτώσεις που δεν αντέχει να απορροφήσει το αποχετευτικό σύστημα, από βλάβη σε σωλήνες, μετά από διακοπή ρεύματος ή από κακή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος.

Η υπερχείλιση λυμάτων στην αποχέτευση γίνεται μόλις τα λύματα απορρίπτονται στο περιβάλλον χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Οι υπερχειλίσεις γενικότερα μπορεί να συμβούν σε υγειονομικούς υπονόμους ή και σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Μπορεί ακόμα να συμβούν και σε συνδυασμένους υπονόμους.

ΕΥΔΑΠ - ΛΥΜΑΤΑ

ΒΛΑΒΕΣ ΕΥΔΑΠ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ.:1022 ή 210-2144444
e-mail:1022@eydap.gr
Ώρες λειτουργίας24 ώρες
Φόρμα ΕπικοινωνίαςΚάντε click εδώ
Για να σας καλέσει η ΕΥΔΑΠΥπηρεσία Click2Call

Infographic – ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Infographic - ΛΥΜΑΤΑ

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ – ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

ΛΥΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 1. Για να είστε ασφαλείς αποφύγετε την επαφή με το νερό της αποχέτευσης και τα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από αυτό. Μη χρησιμοποιείτε τις τουαλέτες και το νερό του νεροχύτη ή του νιπτήρα. Κλείστε τις βρύσες. Ελέγξτε την αντλία της αποχέτευσης να διαπιστώσετε αν έχει κάποιο μπλοκάρισμα.
 2. Καλέστε μας άμεσα στο 6931 03 03 03.
 3. Αν έχετε απορροή λυμάτων μέσα στο σπίτι σας και έχετε ασφαλίσει το σπίτι, τότε απευθυνθείτε και στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για βοήθεια και αποκατάσταση της βλάβης.

Τι να κάνετε όταν συμβεί υπερχείλιση

Σε περίπτωση που τα λύματα ξεχειλίσουν μέσα στο σπίτι σας, στην αυλή σας, στο δρόμο ή σε δημόσιο χώρο τότε:

 • Αναφέρετε αμέσως το πρόβλημα της υπερχείλισης στην ΕΥΔΑΠ.
 • Αποφύγετε την επαφή με τα λύματα ειδικά αν έχετε κάποια πληγή ή ανοιχτό κόψιμο στο δέρμα σας.
 • Απομακρύνετε τα παιδιά και τα οικόσιτα ζώα μακριά από τα σημεία των λυμάτων. , Μην πίνετε νερό από τη βρύση και μην χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που έχουν εκτεθεί στα λύματα.
 • Προστατέψτε τα μάτια σας, το στόμα και τη μύτη φορώντας τα κατάλληλα προστατευτικά αξεσουάρ και απομακρύνετε όλα τα μολυσμένα αντικείμενα.
 • Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Οδηγίες προστασίας από τα ΛΥΜΑΤΑ

Για να προστατευθείτε εσείς και η οικογένειά σας από την υπερχείλιση λυμάτων μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

 • Αποφύγετε την επαφή με τα λύματα και το ρυπαρό νερό.
 • Αν έχετε απορίες σχετικά με το τι θα συμβεί αν έρθετε σε επαφή με τα λύματα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Κρατήστε μακριά τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των λυμάτων.
 • Πετάξτε τα τρόφιμα που έχουν εκτεθεί στα λύματα και μη χρησιμοποιείτε τα σκεύη που έχουν εκτεθεί.
 • Μη φέρνετε κοντά στο πρόσωπό σας τα αντικείμενα που έχουν προσβληθεί από τα λύματα.
 • Απολυμάνετε τους χώρους που έχουν λύματα αλλά και τα αντικείμενα που δεν θα πετάξετε, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα και ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε. 
 • Το ηλιακό φως είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια μέσα σε 48 ώρες. Αφήστε λοιπόν ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες για να εισέλθει όσο περισσότερο ηλιακό φως γίνεται.
 • Αν είστε ενοικιαστής, επικοινωνήστε άμεσα με το διαχειριστή της πολυκατοικίας που διαμένετε ή με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και ενημερώστε για την υπερχείλιση λυμάτων.
ΛΥΜΑΤΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΜΑΤΑ – FAQ

Μπορώ να χρησιμοποιώ την τουαλέτα μου αν έχω υπερχείλιση λυμάτων;

Όχι, μέχρι να διερευνηθεί η αιτία του προβλήματος, διότι η χρήση στο καζανάκι της τουαλέτας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτό ισχύει για όλες τις τουαλέτες του σπιτιού.

Μπορώ να ξεκινήσω να καθαρίζω το σπίτι μου μετά από υπερχείλιση λυμάτων;  

– Η υπερχείλιση λυμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρές και επικίνδυνες ασθένειες αν έρθετε σε επαφή. Μην αγγίζετε τίποτα μετά από υπερχείλιση. Καλέστε άμεσα την ασφαλιστική σας εταιρεία για καθοδήγηση και επίλυση του προβλήματος.
– Αν είστε ενοικιαστής τότε καλέστε το διαχειριστή της πολυκατοικίας ή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου σας και αναφέρετε το πρόβλημα.
– Ο εσωτερικός καθαρισμός και η απολύμανση του σπιτιού σας γίνεται από επαγγελματική εταιρεία απολυμάνσεων. Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία αρχικά, αν έχετε ασφάλεια σπιτιού καθώς οποιοδήποτε κόστος προκύψει μπορεί να το καλύπτει το συμβόλαιό σας, επομένως θα πρέπει να αναφερθεί στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τους σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης;

– Κάθε ιδιοκτήτης ενός ακινήτου είναι υπεύθυνος για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού του, δηλαδή για τις σωληνώσεις και τα εξαρτήματά τους και το μετρητή νερού ο οποίος συνήθως βρίσκεται εκτός της κατοικίας.
– Η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για την υποδομή και για το ρολόι των μετρητών νερού ακόμα και αν αυτός βρίσκεται εντός μιας κατοικίας.
– Ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για τις σωληνώσεις των όμβριων υδάτων εκτός της ιδιοκτησίας σας αλλά και για τη συμμόρφωση των ιδιωτικών υδραυλικών και αποχετεύσεων.

Τι είναι η διακοπή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων;

Εάν τα λύματα απελευθερωθούν πριν γίνει η επεξεργασία τους, τότε έχουμε διακοπή επεξεργασίας λυμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από διακοπή ρεύματος ή από δυσλειτουργία του εξοπλισμού στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

ΛΥΜΑΤΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΛΥΜΑΤΑ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Υγειονομικές και συνδυασμένες αποχετεύσεις

Οι υγειονομικές αποχετεύσεις (λύματα) συγκεντρώνουν τα λύματα από τις τουαλέτες σπιτιών και επιχειρήσεων και τα μεταφέρουν προς τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Οι συνδυασμένες αποχετεύσεις μεταφέρουν τα λύματα και τα όμβρια ύδατα (υδρορροές) σε ένα σωλήνα. Οι υπερχειλίσεις από υγειονομικές και συνδυασμένες αποχετεύσεις συνήθως αραιώνονται από το νερό της βροχής.

Πού συμβαίνουν υπερχειλίσεις αποχέτευσης

Υπερχείλιση αποχέτευσης μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, τόσο σε δημοτικά όσο και σε περιφερειακά αποχετευτικά συστήματα. Όπως προαναφέρθηκε, το αν θα υπάρχει υπερχείλιση εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τη διακοπή ρεύματος αλλά και τυχόν βλάβη του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.

Παρακολούθηση και αναφορά υπερχείλισης αποχετεύσεων

Η αναφορά για υπερχείλιση υγειονομικών λυμάτων από την αποχέτευση γίνεται στην ΕΥΔΑΠ (1022). Το ίδιο συμβαίνει και εάν οι αποχετεύσεις είναι συνδυασμένες (παντορροϊκό αποχετευτικό δίκτυο) βλέπε infographic.

Μείωση υπερχειλίσεων αποχέτευσης

Η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει στη μείωση της υπερχείλισης αναβαθμίζοντας τις παλιές υποδομές και κατασκευάζοντας περισσότερες δεξαμενές αποθήκευσης λυμάτων. Εγκαθιστά εφεδρική ισχύ ρεύματος στα αντλιοστάσια και αυξάνει τη χωρητικότητα αποχέτευσης.

Με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, της υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών, θέτει σε λειτουργία, επεκτείνει και διαρκώς αναβαθμίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.

Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις για να βοηθήσουν;

Όταν υπάρχουν κατεστραμμένοι σωλήνες και ακατάλληλα συνδεδεμένες αποχετεύσεις είτε οροφής είτε υπογείου, τότε είναι εύκολο να εισχωρήσουν όμβρια αλλά και υπόγεια ύδατα και να προκαλέσουν υπερχείλιση στην αποχέτευση. Αυτό ονομάζεται εισροή και διείσδυση υδάτων και αυξάνει τη ροή του νερού στους σωλήνες με αποτέλεσμα την υπερχείλιση.

Σε μια γειτονιά που υπάρχει μια μικρή διαρροή νερού είτε από εισροή είτε από διείσδυση αρχικά δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Αν όμως στην ίδια γειτονιά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αρκετά ακίνητα τότε θα δημιουργηθούν αθροιστικά σοβαρά προβλήματα στην κεντρική αποχέτευση. Η σωστή συντήρηση των αποχετεύσεων αλλά και των σωληνώσεων των ιδιοκτητών συμβάλλει αρκετά στη μείωση εισροής και διείσδυσης υδάτων αλλά και στην αποφυγή πλημμυρών. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων πρέπει να επιθεωρούν τους σωλήνες της ιδιοκτησίας τους τακτικά και να τους συντηρούν.

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η υπερχείλιση οικιακών λυμάτων είναι το να ξεχειλίζει σκούρο μαύρο ή γκριζωπό νερό εντός της ιδιοκτησίας σας. Μπορεί να γίνει οικιακή υπερχείλιση σε:

 • Ακίνητο εντός οικοπέδου που συνδέεται με κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης.
 • Σε αποχετεύσεις σπιτιών ή σηπτικές δεξαμενές.

Αν έρθετε αντιμέτωποι με υπερχείλιση λυμάτων στο σπίτι σας πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχετε στην υγεία σας αλλά και στο σπίτι σας.

Σημάδια υπερχείλισης και εξήγηση

 • Μαύρο νερό. Προέρχεται από την τουαλέτα και είναι μολυσμένο από κόπρανα και ούρα.
 • Γκρίζο νερό. Προέρχεται από μπάνια, κουζίνες ή πλυντήρια.

Και τα δύο είδη λυμάτων αποτελούνται από παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Ποιες είναι οι κοινές αιτίες υπερχείλισης στα ΟΙΚΙΑΚΑ ΛΥΜΑΤΑ;

Οι πιο συνήθης αιτίες της υπερχείλισης οικιακών λυμάτων είναι:

 • Βουλωμένο δίκτυο αποχέτευσης από ρίζες δέντρων, συσσώρευση σκουπιδιών και υπολειμμάτων τροφών.
 • Ανεπαρκής συντήρηση των συστημάτων αποχέτευσης και των σηπτικών δεξαμενών (βόθρων).

Μπορεί ένα βούλωμα σε δίκτυο αποχέτευσης να επιφέρει απορροή λυμάτων μέσω του σιφονιού υπερχείλισης, στην αυλή σας ή περιμετρικά του σπιτιού σας. Αν το σιφόνι υπερχείλισης είναι φραγμένο ή καλυμμένο από φύλλα κ.ά. τα λύματα δεν θα βρίσκουν διέξοδο και θα υπερχειλίσουν μέσα στο σπίτι σας.

Ποιος είναι ο σκοπός του σιφονιού υπερχείλισης;

Το σιφόνι υπερχείλισης είναι σαν μια μικρή αποχέτευση με αφαιρούμενη σχάρα. Είναι στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού και λίγο πιο πάνω από το έδαφος, κυρίως κοντά στα σημεία που βρίσκεται ο χώρος του μπάνιου ή του πλυντηρίου. Συνδέει τον κεντρικό σωλήνα της αποχέτευσης και τις αποχετευτικές σωληνώσεις του σπιτιού.

Η βάση του σωλήνα υπερχείλισης βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους άλλους σωλήνες του σπιτιού που είναι εξωτερικά. Το σιφόνι αυτό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε αν το αποχετευτικό δίκτυο μπλοκάρει να μπορούν τα λύματα να υπερχειλίζουν από εκεί και να μην εισρέουν στο σπίτι σας.

Για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα έχετε επιστροφή λυμάτων στο σπίτι σας θα πρέπει να φροντίσετε τα εξής:

 • Το σιφόνι να μην καλύπτεται από γλάστρες, πλακάκια ή από αλλαγή αρχιτεκτονικού τοπίου στον κήπο σας.
 • Η σχάρα του σιφονιού να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχει σπάσει ή να έχει διαβρωθεί.

Σημαντικό επίσης είναι το να μη φυτέψετε δέντρα κοντά στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας καθώς αυτά μεγαλώνοντας μπορεί να εισχωρήσουν στους σωλήνες αποχέτευσης και να τους φράξουν με τις ρίζες τους.

Πού να ζητήσετε βοήθεια για ΛΥΜΑΤΑ

 • Καλέστε στο τμήμα βλαβών της ΕΥΔΑΠ.
 • Καλέστε στο τμήμα αποχετεύσεων της ΕΥΔΑΠ
 • Επικοινωνήστε με το τμήμα αποχέτευσης στο δήμο που διαμένετε.

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

24
ΩΡΕΣ

365
ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ
ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ

1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ